Interviews
share Delen

Al ruim 25 jaar vrijwilliger bij VluchtelingenWerk: "Je krijgt een veel bredere kijk op de wereld"

Op de foto: Vrijwilligster Tiny Louisse (midden) poseert voor de camera met Taalmaatje Sara Aminy (links) en Teamleider Marlies Oudijk (rechts)

Montfoort Werkt helpt verenigingen en stichtingen sinds vorig jaar met het vinden van vrijwilligers. Maar waarom is het zo goed en fijn om als vrijwilliger aan de slag te gaan? We spraken met Tiny Louisse, die zich al ruim 25 jaar inzet voor VluchtelingenWerk Montfoort-Linschoten.

Tiny, woonachtig in Linschoten, werkt als maatschappelijk begeleidster bij VluchtelingenWerk Montfoort-Linschoten. Dat ze al zo lang als vrijwilliger actief is, kan simpel worden verklaard. "Dat ik het nog steeds doe, is omdat ik het met heel veel plezier doe en zie dat het zinvol is. Ik zie dat heel veel vluchtelingen écht hulp nodig hebben of wegwijs gemaakt moeten worden."

WORD OOK VRIJWLLIGER! BEKIJK ALLE OPTIES OP MONTFOORT WERKT

Als maatschappelijk begeleidster krijgt Tiny vluchtelingen / gezinnen toegewezen die in Montfoort of Linschoten komen wonen. Ze maakt hen wegwijs in hun eerste periode in Nederland. Hoe intensief dat traject is, verschilt per gezin. Zo zijn er hoogopgeleide vluchtelingen, maar ook vluchtelingen die analfabeet zijn. Vooral die laatste groep heeft intensieve begeleiding nodig. Van het tekenen van een huurcontract voor een woning, tot het aanvragen van een inrichtingskrediet en het aanvragen van een uitkering; Tiny staat voor de gezinnen klaar. "In de eerste 2-3 maanden heb je het meestal wel drukker. Daarna, als alles loopt, heb je elke week wel een afspraak met diegene. En dan heb je natuurlijk ook nog de vergaderingen, maar als het eenmaal loopt kan het wel in twee dagdelen per week."

"Je kunt vaak leren van andere mensen"

In haar werk als maatschappelijk begeleidster gaat dus veel tijd zitten. Wat levert het doen van dit werk Tiny precies op? "Ik vind het heel interessant om mensen vanuit een andere cultuur te leren kennen. Je kunt vaak leren van andere mensen. Je gaat nadenken over waarom wij in Nederland bepaalde dingen zus doen en in een andere cultuur zo. Je krijgt daardoor een bredere kijk op de wereld en dat gun ik iedereen. Je leert dat de Nederlandse cultuur niet zaligmakend is. Het is goed voor jezelf te realiseren dat het anders kan en niet per se slechter hoeft te zijn. Zo kunnen we wat meer compassie voor elkaar tonen", meent ze.

Als vrijwilliger heeft ze gezien dat het vluchtelingen echt niet allemaal aan komt waaien. "Alles is nu digitaal geworden en soms moeten vluchtelingen ook die stap - naast de taalbarrière - nog maken. De Nederlandse maatschappij is nu nog ingewikkelder geworden dan 25 jaar geleden", legt ze uit. "Nederland heeft ook best veel regels, dat is voor vluchtelingen vaak ingewikkeld. Daar komt bij dat het beeld dat vluchtelingen alles maar krijgen, niet klopt. Veel van wat ze krijgen is een lening en moet worden terugbetaald. En je moet je afvragen of je echt in de plaats van een vluchteling zou willen staan. Niemand kiest ervoor om alles zomaar achter zich te laten om in Nederland helemaal opnieuw te moeten beginnen."

"Zoiets maakt mijn dag goed"

Hoewel het niet elke vluchteling lukt om volledig zelfredzaam te worden, zijn daar wel voorbeelden van bekend. "Ik kreeg laatst nog een plantje van iemand. Dat meisje is geslaagd en is nu fysiotherapeute. Ze kwam naar kantoor en zei tegen mij: Die eerste maanden wist ik niet naar welke school ik moest en u had geduld en hielp me. Zij heeft het helemaal gered, vooral door haar enorme inzet. Zoiets maakt mijn dag wel goed, hoor."

Aan de slag gaan als maatschappelijk begeleidster is echter niet voor iedereen weggelegd. De functie vraagt veel van je tijd. Nieuwe vrijwilligers zijn nochtans altijd welkom, omdat VluchtelingenWerk ook functies heeft die minder tijdsintensief zijn. "Mensen die maatschappelijk begeleider willen worden, hebben eerst een intakegesprek. Soms gaat het dan niet door, omdat mensen zien dat het veel tijd kost en best ingewikkeld is. Maar dan willen ze bijvoorbeeld wel taalmaatje worden. Dat kun je natuurlijk veel beter afbakenen: dan geef je iemand anderhalf uur per week taalles in plaats van dat je een gezin continu moet begeleiden."

Tiny beveelt mensen van harte aan ook vrijwilliger te worden bij VluchtelingenWerk. "Je moet natuurlijk wel affiniteit hebben met de doelgroep. En belangrijk: je doet iets, maar je moet niet iets terugverwachten. Je krijgt er wel heel veel voor terug, hoor, maar dat moet je niet verwachten. Dan heb je geen goede insteek", meent ze. "Ik heb in mijn werk als vrijwilliger veel geleerd en dat doe ik nog steeds. Maar ik ben destijds vooral als vrijwilliger aan de slag gegaan omdat ik zag dat mensen soms buiten de boot vielen en ik dacht: daar moet iets aan veranderen. Daar heb ik in de afgelopen jaren een klein beetje aan mogen bijdragen."

Over VluchtelingenWerk West en Midden-Nederland
Locatie Montfoort-Linschoten begeleidt vluchtelingen met een status die in de gemeente Montfoort komen wonen. De vrijwilligers bieden twee jaar begeleiding bij alle voorkomende zaken als huisvesting, gezinshereniging, schoolgaande kinderen, kinderopvang voor tijdens de inburgeringslessen en werken bij FermWerk, de verplichte inburgering, integratie, taal en werk. Ook geven zij voorlichting over en met vluchtelingen.  

Meer informatie? Bezoek de website van VluchtelingenWerk Montfoort-Linschoten of mail naar [email protected].